Operacija želodčni rokav je zelo priljubljena oblika bariatrične kirurgije, ki spodbuja izgubo telesne teže in zmanjšuje tveganja za bolezni, povezanih z debelostjo. Zaradi visoke stopnje uspešnosti boste morda začeli misliti, da je želodčni rokav hitra rešitev in da odvečna telesna teža po operaciji kar sama odpade. Vendar žal običajno ni tako. Vaše hujšanje po operaciji želodčnega rokava bo imelo svoje vzpone in padce. 

Eden od izzivov je, da po operaciji pride do platoja pri hujšanju ali celo do ponovnega pridobivanja izgubljene teže. To je lahko zelo neprijetno, vendar morate vedeti, da je to normalen del hujšanja. Obstaja nekaj načinov, ki vam bodo pomagali, da se vrnete na pravo pot in spodbudite dolgoročno uspešno hujšanje. V tem zapisu bomo predstavili nekaj najboljših načinov za premagovanje platoja pri hujšanju in preprečevanje ponovnega pridobivanja telesne teže po operaciji želodčnega rokava.  


Kaj je želodčni rokav?

Želodčni rokav je oblika bariatrične operacije, ki vključuje odstranitev približno 75-80 % želodca. Po kirurški odstranitvi tega dela želodca bo preostali del želodca predstavljal cevi podobno strukturo ali "rokav".


Želodčni rokav spodbuja izgubo telesne teže na dva načina:

Prvi je zmanjšanje velikosti želodca. V novo oblikovani rokav bo mogoče spraviti precej manj hrane ali tekočine. S tem se fizično zmanjša količina hrane, ki jo lahko zaužijete pri vsakem obroku, kar vodi k manjšemu vnosu hrane. 
In drugič, odstranitev zunanjega dela želodca spremeni hormone, povezane z lakoto, kar lahko vodi v zmanjšanje apetita in vnosa hrane.

Kako bo potekala pot zmanjšanja telesne teže?

V prvih šestih mesecih do enega leta po operaciji želodčnega rokava, boste verjetno hitro izgubili težo. Ta "medena faza" je obdobje, v katerem je hujšanje razmeroma enostavno, bolezni, povezane z debelostjo, se lahko izboljšajo ali odpravijo, postopoma pa lahko izvajate tudi več telesne dejavnosti. 

V tem času se zdi, da odvečna telesna teža kar pada, saj so vaše telo, hormoni in prehrana po operaciji močno spremenjeni.  Vaš vnos hrane in kalorij je omejen zaradi prehrane po operaciji, sprememb v velikosti želodca in hormonov, povezanih z lakoto. Ko začnete okrevati in izgubljati težo, se mora začeti povečevati tudi telesna aktivnost. Vsi ti dejavniki prispevajo k hitremu zmanjšanju telesne teže po operaciji želodčnega rokava.
Vendar pa se po teh medenih tednih lahko začnejo pojavljati novi izzivi v zvezi s hujšanjem in motivacijo. Izguba teže se lahko začne ustavljati ali izenačevati, apetit in vnos hrane se lahko začneta povečevati, motivacija pa zmanjševati. 

A vse to je normalno. Po prvih šestih mesecih po operaciji bi se morali ustaliti pri stabilizacijski dieti in režimu vadbe. Medtem pa se vaše telo uči prilagajati na vse, kar je prestalo.  Vaš metabolizem se bo prilagodil hitremu hujšanju, spremembam v prehrani in povečani telesni dejavnosti. Vaša telesna teža se bo verjetno začela stabilizirati ali pa se bo celo začela dvigovati. 
Obstaja nekaj stvari, ki jih lahko storite za dolgoročno uspešno hujšanje. 

Bodite dosledni pri prehrani.

Ko ste si popolnoma opomogli po operaciji in ste napredovali skozi prve tri faze postoperativne diete, preidete v 4. fazo ali stabilizacijsko dieto. To je dolgoročna dieta ali življenjski slog, ki bo podpiral vaše potrebe po hranilih in pomagal preprečevati pridobivanje telesne teže.
Med izvajanjem te diete/življenjskega sloga je pomembno, da ne uživate prevelikih količin predelanih živil in živil z visoko vsebnostjo maščob in/ali sladkorja. Poskušajte ohraniti majhne porcije in ne uživajte veliko tekočine v času obrokov.

Morda si zdaj mislite: "To je to, kar počnem. Upošteval sem dieto, nisem se sekiral, a še vedno imam težave s hujšanjem ali ohranjanjem trenutne teže.«
No, obstaja nekaj dodatnih možnosti, ki jih lahko preizkusite!

Preizkusite dieto za preprečevanje povečanja volumna želodca

Dieta za ohranjanje volumna želoda je zasnovana tako, da vam pomaga v boju proti nezaželenemu pridobivanju telesne teže in zmanjša raztezanje želodca, ki se lahko pojavi po bariatrični operaciji. Ta dieta je bila ustvarjena z namenom "zmanjšati velikost želodčne vrečke". 
Raziskave kažejo, da je dieta za ohranjanje volumna želodca učinkovita, saj ponovno vzpostavi raven lakote, prehranjevalne navade in izgubo telesne teže.
Ponastavitev ravni lakote pomeni, da se boste z manj zaužite hrane počutili bolj polni in zadovoljni, kar bo zmanjšalo količino hrane, ki jo zaužijete med obroki. To bo pomagalo zmanjšati pridobivanje telesne teže in preprečiti povečanje volumna želodca. 
Gre za kratkotrajno dieto z majhno količino hrane in veliko beljakovinami. Visokobeljakovinski element vam bo pomagal, da se boste dlje časa počutili siti in da bodo vaše mišice med dieto imele ustrezno podporo.

Poskrbite, da ostanete aktivni!

Telesna aktivnost je zelo pomemben dejavnik na poti hujšanja. Pomembno je, da vključite prave vrste telesne dejavnosti v pravih količinah, da bi optimizirali dolgoročno izgubo telesne teže. 
Če naletite na plato ali če se vam začne vračati telesna teža, je pomembno, da ocenite svoj trenutni režim vadbe. Ko okrevate po operaciji, se mora vaša telesna dejavnost počasi začeti povečevati, ko pa se bodo zacelili rezi in si bo vaše telo opomoglo, boste lahko začeli redno telovaditi. 

Pomembno je, da v svojo vadbo vključite tako kardio vadbo kot vadbo s težo. Prizadevati si morate za vsaj 30-minutno telesno dejavnost pet dni na teden. Vadbo s težo je potrebno vključiti 2-3-krat na teden, da spodbudite izgubo telesne teže in zgradite mišice. Ob prostih dnevih se poskusite gibati, bodisi na sprehodu bodisi pri raztezanju. Ohranite zdrav življenjski slog!

Morda mislite, da sta prehrana in gibanje edina dva dejavnika zdravega življenjskega sloga, vendar je treba upoštevati še veliko več! 
Pokazalo se je, da tudi drugi dejavniki vplivajo na izgubo telesne teže ali spodbujajo ponovno pridobitev telesne teže po bariatrični operaciji. Ti dejavniki vključujejo visoko raven stresa, uživanje alkohola, prenajedanje, pomanjkanje spanja in gledanje televizije. 

Gledanje televizije, uživanje alkohola in pomanjkanje spanja so povezani  z večjo verjetnostjo, da boste posegali po prigrizkih, jedli nezdrave jedi in se potencialno prenajedli. 
Tudi pomanjkanje spanja in stres lahko negativno vplivata na vaše prehranjevalne navade in raven lakote. Ta dva dejavnika sta povezana z motnjami cirkadianega ritma in odpornostjo na inzulin, kar spodbuja pridobivanje telesne teže. Slabo spanje in stres imata tudi opazen vpliv na apetit, željo po hrani, črevesne hormone in hormonsko signalizacijo. Pomembno je najti zdrave načine za lajšanje stresa in spodbujanje dobrega spanca, da zmanjšate željo po hrani in pomagate telesu pravilno delovati. 

Za konec

Izguba telesne teže po operaciji želodčnega rokava ne bo vedno enostavna. Včasih se boste morali boriti, da bi izgubili ali ohranili telesno težo. Ne dovolite, da vas ti trenutki premagajo in zaradi njih izgubite motivacijo ali disciplino. Če se spopadate s hujšanjem, si pošteno oglejte svojo prehrano in življenjski slog ter poiščite področja, ki jih lahko še izboljšate. Če menite, da ni področij, ki bi jih lahko izboljšali, poskusite ponastaviti izgubo telesne teže z dieto za preprečevanje povečanja volumna želodca. Lahko si poiščete tudi pomoč, zato nikar ne oklevajte in se obrnite na ekipo bariatričnih zdravstvenih strokovnjakov ter jih prosite za pomoč! 
Dolgoročni uspeh pri hujšanju je mogoč in ga lahko dosežete!


 

Povzeto po: barilife.com/blog/how-to-restart-weight-loss-after-gastric-sleeve