Kalcij je alkalen mineral, ki ga najdemo predvsem v kosteh in zobeh. Manjše količine kalcija so v živcih, krvi in tkivih.  Večina ljudi ob omembi kalcija pomisli na kosti in zobe, vendar ima pomembno vlogo tudi pri razmnoževanju, ohranjanju zdravega živčnega sistema in krčenju krvnih žil. 

Pri ljudeh po bariatrični operaciji obstaja večje tveganje za pomanjkanje kalcija in tveganje za razvoj osteoporoze, mehčanja kosti, zaradi česar je oseba dovzetna za zlome hrbtenice, zapestij, kolkov, medeničnih kosti itd. 

Najprimernejši način za zagotavljanje optimalne količine tega pomembnega minerala je zdrava prehrana, ki vključuje živila, bogata s kalcijem. Seznam živil, ki so bogata s kalcijem, je naslednji: 

- mlečni izdelki, kot so sir, mleko in jogurt 

- temno zelena listnata zelenjava, kot sta brokoli in ohrovt 

- ribe z užitnimi mehkimi kostmi, kot so sardine in losos v pločevinki 

- s kalcijem obogatena živila in pijače, kot so sojini izdelki, žitni in sadni sokovi ter mlečni nadomestki 


Pri ljudeh po bariatrični operaciji obstaja večje tveganje za pomanjkanje kalcija, saj je samo s prehrano praktično nemogoče dobiti zadostne količine kalcija.  


Zakaj potrebujemo kalcij po bariatrični operaciji? 


Po bariatrični operaciji se ne zmanjša le sposobnost vnosa tolikšne količine hrane kot pred operacijo, ampak tudi sposobnost absorpcije ključnih hranil. Kar zadeva kalcij, se po bariatrični operaciji znatno zmanjša raven kisline v črevesju. Pri približno 50 % bolnikov, pri katerih je bil opravljen ta poseg, se ugotovi, da je kislina v črevesju zmanjšana. 


  


Absorpcija kalcija pa poteka v tankem črevesju. Ker je bilo to področje prizadeto z bariatričnim posegom, se kalcij ne absorbira več zlahka in brez težav.Zmanjšana absorpcija kalcija lahko privede do motnje trdnosti kosti, ki so običajno posledica pomanjkanja mineralov (kot sta kalcij ali fosfor), vitamina D.   

Zato je pomembno, da dodajate  kalcij, natančneje kalcijev citrat , v odmerku 1.500 do 2.000 mg dnevno. 


Vrste kalcija 

Kalcij je pomemben, vendar ni vsak kalcij enak. Za bariatrične bolnike je pomembna tudi vrsta kalcija. Na splošno poznamo dve različni obliki kalcija: Kalcijev karbonat in kalcijev citrat. Kalcijev karbonat je oblika kalcija, ki potrebuje želodčno kislino, da se razgradi in absorbira v telo. Pogosto se uporablja za zdravljenje zgage in razdraženega želodca. Nekateri izdelki vsebujejo to obliko kalcija zaradi dveh razlogov: 

- je manjši - v tableto/žvečljivko lahko spravite veliko več elementarnega kalcija v karbonatni obliki, zato je to odlično za uravnavanje velikosti tablet ali potrebnega števila tablet. 

- je cenejši  


Kalcijev citrat je še ena oblika kalcija, vendar za prebavo in absorpcijo ne potrebuje želodčne kisline. Najpogosteje se uporablja za zdravljenje pomanjkanja kalcija, zlasti po bariatričnih operacijah, saj se zlahka prebavi in absorbira. To pomeni, da imajo bariatrični bolniki večjo verjetnost za absorpcijo kalcijevega citrata kot kalcijevega karbonata, saj je pri njih po operaciji želodčna kislina manjša. 


S kalcijem  Calcium Forte od FitForMe, z eno žvečljivo tableto na dan zadostite potrebam po kalciju, v obliki kalcijevega citrata in z dodanim vitaminom D3.