Ali se po zaužitju prehranskih dopolnil kdaj počutite malce nelagodno? Čeprav so za vas zelo koristna, slabo počutje po uživanju visokih odmerkov dopolnil ni nič nenavadnega. Na srečo lahko z nekaj preprostimi strategijami zmanjšate te občutke, tako, da lahko optimizirate svojo prehrano in se pri tem počutite odlično! 


Čeprav se to ne zgodi pri vseh, lahko nekatera vitaminska in mineralna dopolnila pri občutljivih posameznikih povzročijo blage gastrointestinalne (GI) simptome, kot je slabost. To je odvisno od zaužite količine, od tega, ali se dopolnilo zaužije s hrano, in tudi od vaše individualne občutljivosti na izdelek. Večina posameznikov lahko prenaša velike odmerke vitaminskih in mineralnih dodatkov, nekateri pa nimajo te sreče. Pri nekaterih bolnikih so lahko simptomi prebavil tako hudi, da raje popolnoma prenehajo jemati dodatke. 


To je zaskrbljujoče, saj so vitaminski in mineralni dodatki po bariatričnih operacijah potrebni vse življenje, brez redne uporabe pa so bolniki izpostavljeni tveganju za več resnih pomanjkljivosti vitaminov in mineralov ter posledično bolezni, povezanih s pomanjkanjem prehrane. 


Če ste oseba, ki je pri jemanju vitaminskih in mineralnih dodatkov dovzetna za različne simptome prebavil, kot je slabost, je tukaj nekaj preprostih nasvetov, ki vam bodo pomagali zadovoljiti vaše prehranske potrebe in se izogniti želodčnim težavam.


Vitaminske in mineralne dodatke jemljite s hrano. 

Jemanje dodatkov z obrokom, načrtovanim prigrizkom ali beljakovinskim napitkom, mnogim pomaga zmanjšati ali ublažiti slabost. Pri nekaterih vitaminih in mineralih je to še posebej pomembno, na primer pri tistih, ki vsebujejo velike odmerke vitaminov skupine B ali cinka, za katerega je znano, da povzroča slabost, če ga jemljete brez hrane. Kaj pomeni jemanje s hrano? Zaužijte ga tik pred, med ali po jedi. 


Če ste se že kdaj prej slabo počutili po uživanju dodatkov, je dobro, da z uvajanjem novega dodatka začnete počasi. Nekaj dni začnite z najmanjšim možnim odmerkom, nato pa ga, če simptomi dopuščajo, postopoma povečajte do priporočenega odmerka. 


Tako kot pri polnovredni hrani tudi pri prehranskih dopolnilih razporedite svoj vnos čim bolj enakomerno čez dan. 

Če potrebujete dva ali več odmerkov multivitaminov, je najbolje, da odmerke razdelite in jih jemljete ločeno. To lahko izboljša absorpcijo nekaterih vitaminov in mineralov. 

Kalcijeve dodatke lahko razdelite in jemljete ves dan - v odmerkih 500 mg ali manj, ločeno od multivitamina. Na srečo kalcij ni mineral, ki je pogosto povezan s slabostjo. 


Za nekatere je lahko koristno jemanje dodatkov tik pred spanjem. 

Občasno lahko nekateri opazijo, da zaradi jemanja vitaminov skupine B pred spanjem ponoči ne morejo spati. V takem primeru vitamine skupine B (običajno jih najdete v multivitaminu) vzemite zgodaj čez dan skupaj z obrokom. Če morate odmerke razdeliti (kot v nasvetu zgoraj), pa vzemite multivitamin pri zajtrku in kosilu. Kot vedno, pa se o vseh težavah s prehrano posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem, ki vam bo dal individualne napotke. 


Izberite prehranska dopolnila FitForMe, saj so odmerki prilagojeni glede na vaš tip operacije, prav tako pa so na voljo v obliki žvečljivih tablet.    Viri:  

1. American Society of Metabolic and Bariatric Surgery (ASMBS) Patient Safety Committee and Professional Education Committee. “Life After Bariatric Surgery.” ASMBS. Web. 27 March 2017. https://asmbs.org/patients/life-after-bariatric-surgery 

2. Shankar P, Boylan M, Sriram K. Micronutrient deficiencies after bariatric surgery. Nutrition.2010;26(11-12):1031-1037. 

3. Aills L, Blankenship J, Buffington C, et al. ASMBS Allied health nutritional guidelines for the surgical weight loss patient. Surg Obes Rela Dis. 2008;(4):S73-S108. 

3. Barinutrics.com.au